Както бе обещано през предизборната  кампания, по инициатива на Йордан

...
Както бе обещано през предизборната  кампания, по инициатива на Йордан
Коментари Харесай

ДБ предлагат ”Пакет прозрачност” за местното самоуправление frognews.bg

Както бе дадено през предизборната  акция, по самодейност на Йордан Иванов, депутат от Пловдив, внасяме „ Пакет бистрота ” за българските общини.

 

Промените плануват:

 

- Край на съвещанията на общинските препоръки „ на мрачно ”. Всички общински препоръки в страната ще излъчват онлайн съвещанията си в страницата на съответната община.

 

- Прозрачност за всяко решение. Хората би трябвало да знаят по какъв начин и дали гласоподават общинските съветници, на които са дали доверието си да ги съставляват. Затова всяко гласоподаване на всеки общински консултант ще бъде обществено.

 

- Материалите за общинските сесии и дневния ред ще бъдат авансово обявявани на страницата на общината. Всеки жител ще може да се осведоми какво ще се гласоподава на всяка идна сесия на Общинския съвет. Достъпни за жителите ще са и документите към предложенията за решения. Сега тези материали не са обществени – достъп до тях имат единствено общинските съветници. 

 

- Въпросите към кметската администрация и получените отговори ще бъдат обществени. Създаваме указател, наличен за жителите когато и да е. В него ще бъдат съхранявани всички питания към кметовете на общини и техните заместници, както и дадените от тях отговори или неналичието на такива.

 

- Работата на комисиите в Общинските препоръки също става транспарантна. Заседанията на комисиите към Общинските препоръки ще се излъчват директно на страницата на съответната община. Кой консултант по какъв начин ще гласоподава ще е обществена информация, а жителите ще имат достъп до документите, които се преглеждат в комисиите. Протоколите от работата на комисиите също ще се разгласяват.

 

Демократична България ще търси и поддръжката на други парламентарни групи за поддръжка на импортираните промени в Закона за локалното самоуправление, оповестяват от пресцентъра на ДСБ.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР